Ahad, 28 Januari 2018

SAYANGI ANAK-ANAK, CEGAH HIPERTENSI


Intro

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) pada 2011 oleh Kementerian Kesihatan menunjukkan 32.7 peratus orang dewasa berumur 18 tahun ke atas didapati mempunyai masalah hipertensi. Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 2004 pula menunjukkan, penyakit berkaitan kardiovaskular menyumbang kepada 36 peratus daripada jumlah kadar kematian di Malaysia.



Kredit foto -
http://www.businessdayonline.com/hypertension-prevalence-nigeria-30-45-experts/



Apa itu Hipertensi?


Hipertensi adalah keadaan di mana saluran darah berterusan mengalami tekanan tinggi. Tekanan darah normal dalam kalangan orang dewasa ialah 120/80 mm Hg. Apabila tekanan darah sama atau melebihi 140/90 mm Hg, ia dianggap naik atau tinggi. Lebih tinggi tekanan darah lebih tinggi pula risiko kerosakan pada jantung dan saluran darah dalam organ utama seperti otak dan buah pinggang.Bertindaklah sekarang sebelum terlambat, hipertensi boleh di cegah dengan senaman. 


3 cara Follow The BEAT mengatasi Hipertensi

Pertama
Yang perlu anda tahu, Coach Sufian Sulaiman yang merupakan Founder Follow The BEAT pernah bertugas di Hospital UKM dibawah Program Kerjasama Pembangunan Perkhidmatan Kesihatan, Jabatan Kesihatan Masyarakat Hospital UKM dan antara tugas beliau adalah melatih pesakit Warga Emas (60 tahun keatas) yang mempunyai pelbagai penyakit NCD seperti hipertensi dan diabetis, CAD, Parkinson dan lain-lain sehingga sihat. 





Kedua
Modul latihan Follow The BEAT terbukti selamat kerana kandungannya diambil dan diubahsuai dari Modul 10 kg 10 minggu yang telah diguna pakai oleh pihak Kementerian Kesihatan dibawah program KOSPEN dan Promosi Kesihatan Malaysia. Modul 10kg 10 minggu adalah 'air tangan' Coach Sufian Sulaiman. 



Ketiga
Follow The BEAT menggabungkan muzik melalui senamrobik dengan Modul Kurus Follow The BEAT yang sesuai kepada semua peserta termasuk yang berisiko menghidapi penyakit NCD. 





Jom saya bantu 
sertai Follow The BEAT sekarang 
Klik FOTO DIBAWAH 
v
v






Jumaat, 26 Januari 2018

5 LANGKAH UTAMA TURUN BERAT BADAN


Kurus tidak bererti sihat tetapi Obes sudah tentu BERPENYAKIT. Dahulu obes dikategori sebagai RISIKO PENYAKIT namun sekarang ia ‘dinaik taraf’ sebagai PENYAKIT. Maka langkah-langkah untuk memberhentikan obesiti harus dimulakan. BAGAIMANA?

Terdapat 5 langkah penting yang perlu anda tahu


Langkah 1

Dapatkan ilmu tentang senaman dan pemakanan. Aspek yang harus dipelajari adalah berkaitan KESELAMATAN bersenam dan pemakanan (diet). 

Foto : Senaman tanpa ilmu akan mengundang kecederaan. lokasi paling kerap tercedera adalah ankle kerana disitu adalah tumpuan bebanan tubuh ketika melompat, berjalan dan sebagainya.  Credit photo : http://www.physiopro.co.za/acute-injuries-rice-meat/

Contohnya dapatkan panduan dari coach dengan bertanya adakah aktiviti ini selamat untuk golongan yang ada darah tinggi dan apakah alternatifnya?. Contoh lain, dapatkan panduan dari coach dengan menyoal cukupkah kalori dari makanan saya ni? 


Amalkan diet yang seimbang, sederhana dan pelbagai dengan pendekatan Suku Suku Separuh Pinggan Sihat KKM
Credit photo - http://www.steviamalaysia.com/pinggan-sihat-malaysia/

Keselamatan adalah prinsip utama untuk KURUS. Jangan lakukan sebarang aktiviti senaman atau diet yang menyebabkan anda sakit, gastrik (diet) dll. 



Langkah 2

Buang halangan-halangan mental, emosi, fizikal dan spiritual. Ertinya buat persediaan agar halangan-halangan seperti tak ada masa, tak sempat kerana sibuk, stres ditempat kerja,  stres kehidupan, stres tak dapat makan dan sebagainya.   

Untuk membuang halangan ini kena refer Langkah 1 iaitu ILMU. Contohnya apabila anda dalam situasi kerja  yang terlalu sibuk sehingga menyebabkan waktu senaman 'diceroboh', anda tak sempat. Apa nak buat? Ilmu mengenai UBAH SUAI FITT harus digunakan. 


Jom saya bantu anda 
dalam program Follow The BEAT.  
Klik FOTO DIBAWAH 
v
v



Langkah 3

Susun jadual agar sesuai dengan jadual seharian supaya tidak menimbulkan halangan-halangan diatas tadi (Mental, Emosi, Fizikal dan Spiritual). Perkara paling penting dimasukkan didalam jadual adalah peruntukkan 3 kali senaman seminggu dan tetapkan menu apa harus dimakan dalam seminggu. 


Jadualkan latihan dan menu mengikut hari.
Credit photo - http://www.warehouse-clerk.net/6-7-day-schedule-template/


Langkah 4

Gunakan latihan yang simple, fun tetapi berkesan seperti menggunakan elemen muzik, jarak yang dekat dan berulang, pelbagai kaedah, pelbagai lokasi dan sebagainya.

Foto - Senaman menggunakan muzik seperti aerobik
dan dalam kumpulan besar akan memberikan motivasi kepada golongan obes. Percayalah!



Langkah 5

Timbang berat 1 minggu sekali untuk memotivasikan diri dan memantau apakah betul latihan yang dilakukan berhasil. Jangan bimbang dengan angka timbang!. Dan jangan tersalah faham jika berat tidak berubah atau meningkat. Lazimnya jika senaman dan diet betul, berat akan meningkat disebabkan kepadatan otot bertambah. So jangan panik sebab matlamatnya nak turunkan lemak! bukan BERAT. 


Jangan risau nak timbang tau. Timbang untuk memastikan perjalanan anda tepat.
Foto credit - http://bodyfatanalyzer.reviews/philips-connected-body-analysis-weight-scale-review.htm



JOM LIKE 
FB GEMUK2KURUS
UNTUK INFO KURUS BERKESAN
KLIK FOTO NI
v
v







Ahad, 5 Februari 2017

Senaman KECILKAN LENGAN Simple dan Berkesan


Ramai yang nak kurus, tetapi blurr...tak tahu nak mula dimana? 
apa harus dilakukan? 
Aktiviti dibawah ini telah disusun secara profesional dan selamat 
berdasarkan buku tulisan saya berjudul 30kg Dalam 80hari.


Klik untuk beli 



Ok mula-mula...lakukan warming-up dengan slow jog. Setelah tubuh selesa tingkatkan kelajuan joging sehingga 15 minit tanpa henti. Selepas itu, rehat dengan melakukan regangan pada betis dan paha (gestrocnimeus, solues, posterior tibialis, quadriceps, hamstring dan adductor groups). 
Teknik joging tanpa henti dikenali sebagai aerobic continuous. Ia merupakan kaedah utama kurus dan amat sesuai digunakan oleh 'beginner'. 


Setelah degupan jantung stabil, sambung aktiviti dengan 
Push-up (foto 1)  sebanyak 15-20 ulangan secara isotonic (bergerak). 
Jika tidak mampu lakukan secara isometric (statik) dengan kiraan 15-20 saat.  



Foto 1 : Mula - Push up 
Foto 2 : Tamat - Push up 

Setelah itu. terus lakukan dip (foto 2) sebanyak 15-20 ulangan secara isotonic (bergerak). Jika tidak mampu lakukan secara isometric (statik) dengan kiraan 15-20 saat.  


Foto 3: Mula - Dip 
Foto 4 : Tamat - Dip 

Setelah selesai keduanya, lakukan regangan seketika sekitar 1 hingga 2 minit untuk merehatkan otot terbabit. Setelah itu ulang rutin yang sama sebanyak 2-3 kali lagi. 



Rutin ini amat sesuai bagi mereka yang nak mengecilkan lengan. 
Kombinasi  Push up dan Dip memberi kesan berganda kepada otot atau kawasan TRICEPS. Sebagai info triceps mempunyai kekuatan yang jauh lebih besar berbanding biceps berdasarkan faktor bilangan kumpulan otot. Maka tidak wajarlah jika anda mengatakan tak larat, sakit dan sebagainya. Anda sebenarnya pemalas dan susunan latihan anda salah.  


Kredit foto - http://www.projectnext.net/how-to-lose-arm-fat-really-fast/



Bagi menambah info lagi, boleh klik link video dibawah untuk paparan yang lebih jelas
bagaimana mengecilkan lengan. Sekian. 


https://www.facebook.com/198926860316448/videos/193297664843946/








Rabu, 21 September 2016

Siri 4 - Mari Belajar Kurus – Bebanan atau Kardio ?

Dunia hari ini semuanya dihujung jari. Dari sekecil-kecil perkara hinggalah sebesar-besar perkara segalanya  menjadi mudah dan pantas dengan wujudnya teknologi telefon pintar.

Tidak dinafikan teknologi memudahkan urusan kehidupan, namun jangan sesekali menafikan teknologi juga mampu merumitkan kehidupan. Hari ini kita dapat lihat bagaimana teknologi berupaya menukar kepercayaan, ideologi, presepsi, pemikiran, dan tindakan melalui penyaluran maklumat yang tidak tepat. Lantaran itu timbul perlbagai aliran pemikiran, ekstrimis, dan sebagainya. Sedar atau tidak, ledakan teknologi ini turut membawa tempias dan ‘meracuni’ corak senaman masyarakat kita.

Ahad, 18 September 2016

Mari Belajar Kurus : Fleksibelkan Senaman Anda

Fleksibel didalam senaman atau latihan memberi banyak interpretasi kepada mereka yang ingin kurus. Menurut kamus dewan, fleksibel bererti sifat boleh berubah-ubah atau disesuaikan mengikut keadaan. Justeru apakah senaman kurus harus berubah-ubah? Apa yang perlu diubah dan bagaimana hendak mengubah?

Selasa, 19 Januari 2016

Latihan G2K Putrajaya Siri 1/2015


Alhamdulillah,  Latihan G2K Siri 1/2015 (LG2K) akhirnya berjaya ditamatkan pada 16.1.2016 yang lalu. Disebabkan ianya bersifat pendidikan jarak jauh dan tidak seperti Program 10 on 10, Matlamat LG2K cenderung untuk melatih teknik latihan kurus yang betul dan berkesan agar setiap peserta mampu berlatih bersendirian. Dengan cara ini ia dapat menjimatkan beribu-ribu ringgit! dan yang terpenting dapat berlatih bersama keluarga. 

Antara peserta Seminar G2K Putrajaya

LG2K dilaksanakan dengan 2 komponen iaitu Seminar G2K dan Latihan G2K. Seminar G2K merupakan aktiviti 'mukadimah' kepada LG2K yang bertujuan memberi gambaran jelas tentang perjalanan LG2K serta menyentuh Prinsip Asas Kurus. 

=================================================
Kadar Bayaran 

Seminar G2K >>>
 RM25 + Buku 30kg Dengan harga diskaun RM25.00

LG2K >>>
RM200 - 250* (Bergantung kepada lokasi) 
=================================================   

Bagi edisi pertama ini seramai 20 orang peserta telah menyertai yang kebanyakkannya adalah penduduk Putrajaya dan sebilangan kecil dari Klang, Shah Alam dan K.Lumpur. 


Saya sedang mengendali Seminar G2K

LGK dimulakan dengan Taklimat Awal yang melibatkan aktiviti penilaian bagi mendapatkan data asas dan pembelajaran teori berhubung senaman / latihan. Taklimat selama 4 jam ini menyentuh tentang FITT, Komponen Senaman dan Fasa Kurus yang bertujuan memberi input teori agar dapat meminima persoalan pokok.

========================================================================
Antara perkara yang dikesan ketika mengendali Seminar...adalah 

Mereka sedar berjoging boleh membakar lemak, tetapi mereka MALAS, RASA SAKIT dan sering menggunakan TEKNIK YANG MEMENATKAN

Mereka langsung tidak tahu bahawa SENAMAN BEBANAN BOLEH MENGECILKAN / MEMBENTUK TUBUH atau mereka sekadar tahu tetapi TIDAK MAMPU MELAKUKAN DENGAN TEKNIK YANG BETUL
========================================================================

Sabtu berikutnya, Latihan Bersama Jurulatih yang dijadualkan sebanyak 4 kali pula mengambil giliran. Latihan Bersama Jurulatih ini melibatkan Latihan Kurus formulasi 30kg Dalam 80Hari yang mengandungi sesi kardiovaskular, bebanan, regangan dan taklimat berhubung latihan yang diajar.


SesiTaklimat - Rumusan  dan rancangan latihan

Sesi Kardio - Belajar teknik berjalan pantas, jog dll.

Sesi Regangan - Belajar regangan aktif dan pasif 

Sesi Bebanan  -  Belajar latihan bebanan dengan berat badan untuk mengecilkan pinggul
Sesi Kardio di Gym - Belajar menggunakan basikal untuk mengecilkan paha



Sesi Bebanan - Belajar menggunakan tebing untuk mengecilkan lengan

Sesi Bebanan - Belajar menggunakan mesin Leg Curl untuk kecilkan paha belakang


Sesi Bebanan - Belajar menggunakan Cable Machine untuk mengecilkan belakang (atas)
Sesi Bebanan - Belajar menggunakan Abs Curl Machine untuk mengecilkan perut (abdomen)

Sesi Taklimat - Diskusi menyentuh isu-isu latihan setiap individu
Sesi Kardio - Belajar mengambil bacaan nadi dan cara mengawal intensiti latihan / senaman


Sesi Kardio - Belajar cara efektif menggunakan tangga 

Sesi Taklimat - Belajar postur Bent Over Row yang betul untuk membakar lemak belakang (atas)

Sesi Taklimat - Belajar Dip yang betul untuk mencantikkan lengan 

Sesi Taklimat - Belajar Triceps Extension yang betul untuk mencantikkan lengan 

Sesi Taklimat - Belajar Biceps Curls untuk mencantikkan lengan 

Antara 3 peserta terbaik adalah

1.  Nurul Izzati -
     Berat Sebelum   : 112 kg
     Berat Selepas     : 107.2 kg
     Jumlah penurunan : 4.8 kg
   
     Pinggang / Pinggul sebelum : 106 / 135 cm
     Pinggang / Pinggul selepas   : 106 / 135 cm
     Jumlah penurunan : Tiada


2.  Salbiah -
     Berat Sebelum   : 69.1 kg
     Berat Selepas     : 65.4 kg
     Jumlah penurunan : 3.7 kg

     Pinggang / Pinggul sebelum : 90/106 cm
     Pinggang / Pinggul selepas   : 81/103 cm
     Jumlah penurunan :  Pinggang  - 9 cm / Pinggul -  3cm

3.  Aishah Ariffin -
     Berat Sebelum   : 59.5 kg
     Berat Selepas     : 56.8 kg
     Jumlah penurunan : 2.7 kg

     Pinggang / Pinggul sebelum : 83/103 cm
     Pinggang / Pinggul selepas   : 69 / 97 cm
     Jumlah penurunan :  Pinggang  - 14 cm / Pinggul -  6cm

So...Dalam masa terdekat ini Latihan G2K Putrajaya 2016 akan bermula. InsyaAllah pada bulan 3. Sesiapa nak kurus boleh daftar melalui whataps 019-2401729. Sila hantarkan butiran berikut :

1. Nama Penuh :
2. Umur :
3. Jantina :
4. Alamat :
5. Email :
6. Fb :


Berikut adalah... cakap-cakap peserta :







Sekian...












Khamis, 14 Januari 2016

Log Kurus 14.1.2016

Hari-hari berlatih adalah sangat berkaitan antara satu dengan yang lain. Kalau nak diperibahasakan...tak ubah seperti aur dengan tebing, aur menumpang tebing untuk bekalan air, manakala tebing memerlukan aur untuk mengelak hakisan. Seperti selasa lalu (log Kurus 12.1.2016), ia menjadi penentu corak latihan pada hari ini (log Kurus 14.1.2016) bagi mencapai penurunan berat badan berkesan.  

Hari ini latihan saya adalah Rowing secara interval dengan 1 minit bekerja dan 20saat rehat. Jika log sebelumnya saya menggunakan treadmill, jadi rowing telah merehatkan otot di seluruh bahagian kaki. Tak lah penat sangat...



Selepas selesai rowing...lebih kurang 5 minit berselang, saya mulakan aktiviti bebanan, log sebelumnya saya menfokus ke bahagian Bahu, tetapi kali ini saya beralih kepada dada dengan melakukan Chest Press, Dumbell Butterfly dan Cable Butterfly. Nak tahu apa kaedahnya, sila rujuk m/s 113(i), buku 30kg Dalam 80Hari.




Mungkin ada yang bertanya, mengapa sibuk fokus bahu dan dada...? sedangkan lemak biasanya di lengan (triceps) dan belakang kat kawasan ketiak tu..Jawapannya ada dalam buku 30kg Dalam 80Hari m/s 130 - Dari Fasa ke Fasa. 

Ringkasnya...untuk mencantik dan membakar lemak di lengan dan belakang ia harus 'step by step'. Membina kekuatan bahu dan dada, akan memudahkan aktiviti Lat pull down  (8) dan Triceps kick back (21). taklah bergetar, alingmen lari postur lari, daya tak daya dll.  Sila rujuk buku 30kg Dalam 80Hari.   




Ok bye...bersambung log seterusnya.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...