Selasa, 17 April 2018

HAMSTRING KOYAKKKK!

Hamstring atau otot dibelakang paha boleh koyak dengan pelbagai cara. 
Kali ini saya didatangi oleh Abg Sado yang GYM adalah rumah kedua beliau. 


Apabila ditanya bagaimana rasa sakit itu?
abang sado menjawab, 
"Bila saya nak duduk mencangkuk. 
Macam sewaktu nak berak..uuuh sakit kat belakang pelipat. 
Bila berdiri takde pulak!. 
Dia punya rasa, pedih... dan kaki rasa macam takde power".
Dengan beberapa soalan dan jawapan, kemudiannya saya 
membuat penilaian fizikal. 
Sah! abang sado mengalami Hamstring Pull. 
Apa itu HAMSTRING PULL!
Jom saya terangkan. 

Foto bawah tu adalah otot Hamstring 
yang terdiri dari Semimembranosus, 
Semitendinosus dan Biceps Femoris. 
Dalam kes Abang Sado ni, otot Biceps Femoris-nya yang cedera. 


Foto diambil dari : http://www.digikalla.info/semitendinosus-tendon/semitendinosus-tendon-semitendinosus-comrades-special-ian-campbell-adventures-download/


Disebabkan Abang Sado selalu main Gym dengan high load dan high speed, 
ketika melakukan Knee Extension Exercise 
kekuatan angkatan dan kuncupan otot Quadricep 
telah MENARIK secara PAKSA otot hamstring. 
Lalu terjadilah HAMSTRING PULL!   


Foto diambil dari : http://drjarodhalldpt.blogspot.my/2016/10/why-there-is-nothing-wrong-with-dreaded.html

Bolehkah Hamstring Pull terjadi kepada mereka yang tak pergi GYM?
Tentulah boleh...
Apabila ketahanan dan Kekuatan otot HAMSTRING 
semakin dimamah USIA 
atau KELETIHAN BEKERJA. 

Dikala itu apabila berlaku pergerakan CEPAT 
pada otot Quadriceps seperti melangkah longkang, 
menaiki tangga, menahan kaki ketika menunggang motosikal 
dan banyak lagi otot Hamstring akan ditarik dan koyak!
Bagi mengatasi masalah ni 
Gunakan SPORT MASSAGE
TERBUKTI BERKESAN

Klik foto dibawah untuk info 
VVVVV
VVV
VV
V
  





Isnin, 29 Januari 2018

SAKIT BELAKANG

SAKIT BELAKANG, DIMANA?

Orang kita.... bila sakit di belakang digelarnya sakit belakang. Bila sakit dilutut dipanggil sakit lutut. Jadi, apa sebenarnya sakit belakang?. 

Kelaziman yang dikatakan sakit belakang ialah sakit diantara pinggul dan tulang belakang iaitu di otot Erector Spine. Ia terjadi apabila otot Erector spine tegang dan membengkak. Sebab musababnya banyak, namun yang paling utama disebabkan oleh kombinasi keletihan otot, lemah otot  dan kesalahan postur.



Otot Erector Spine  terdiri daripada 3 kumpulan otot iaitu
Spinalis, Longissimus dan Illocostalis. 
Kawasan yang bertanda bulat adalah lokasi kelaziman sakit belakang
yang betul betul mengenai otot Erector Spine.
Kredit Foto : https://www.custompilatesandyoga.com/health/erector-spinae-learn-your-muscles/



SIAPA YANG BERPOTENSI?


Jangan fikir anda yang bekerja pejabat dan duduk di kerusi empuk tidak terdedah!. Andalah yang paling berisiko kerana selain bebanan tinggi, bebanan rendah tetapi berpanjangan seperti duduk menaip 8 jam juga berisiko!. Ketika anda duduk membereskan kerja pejabat, ketika itulah otot Erector Spine bekerja untuk memastikan tulang belakang anda tegak!. Namun  apabila otot Erector Spine keletihan dan anda pula ingin terus bekerja dikala itu otot Erector Spine 'merajuk'  dan timbullah sakit belakang. 


Kredit foto : http://www.postierchiro.com/how-back-pain-affects-your-work


APA AKAN BERLAKU JIKA BERLARUTAN?

Lama kelamaan apabila tidak dirawat risiko penyakit lain akan terbuka luas dan antara yang paling kerap berlaku adalah Slippery Disc. Dari sakit dibahagian belakang sahaja kini kesakitan merebak keseluruh kaki disebabkan himpitan saraf di tulang belakang. 

Kredit foto : https://www.attend2health.co.uk/index.php/tag/slipped-disc/


BAGAIMANA NAK SELESAIKAN 
SAKIT BELAKANG?

Rehat dan bersenam. Rehat akan mengurangkan stres pada otot sementara senaman meningkatkan keupaayan otot. Namun realitinya anda kesuntukan masa. Tugasan harus diselesaikan segera. Justeru salah satu cara adalah dengan SPORT MASSAGE 




KETAHUI KEHEBATAN SPORT MASSAGE?
KLIK FOTO 
v
v





KLIK FOTO UNTUK TEMUJANJI
v
v







Ahad, 28 Januari 2018

SAYANGI ANAK-ANAK, CEGAH HIPERTENSI


Intro

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) pada 2011 oleh Kementerian Kesihatan menunjukkan 32.7 peratus orang dewasa berumur 18 tahun ke atas didapati mempunyai masalah hipertensi. Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 2004 pula menunjukkan, penyakit berkaitan kardiovaskular menyumbang kepada 36 peratus daripada jumlah kadar kematian di Malaysia.



Kredit foto -
http://www.businessdayonline.com/hypertension-prevalence-nigeria-30-45-experts/



Apa itu Hipertensi?


Hipertensi adalah keadaan di mana saluran darah berterusan mengalami tekanan tinggi. Tekanan darah normal dalam kalangan orang dewasa ialah 120/80 mm Hg. Apabila tekanan darah sama atau melebihi 140/90 mm Hg, ia dianggap naik atau tinggi. Lebih tinggi tekanan darah lebih tinggi pula risiko kerosakan pada jantung dan saluran darah dalam organ utama seperti otak dan buah pinggang.Bertindaklah sekarang sebelum terlambat, hipertensi boleh di cegah dengan senaman. 


3 cara Follow The BEAT mengatasi Hipertensi

Pertama
Yang perlu anda tahu, Coach Sufian Sulaiman yang merupakan Founder Follow The BEAT pernah bertugas di Hospital UKM dibawah Program Kerjasama Pembangunan Perkhidmatan Kesihatan, Jabatan Kesihatan Masyarakat Hospital UKM dan antara tugas beliau adalah melatih pesakit Warga Emas (60 tahun keatas) yang mempunyai pelbagai penyakit NCD seperti hipertensi dan diabetis, CAD, Parkinson dan lain-lain sehingga sihat. 





Kedua
Modul latihan Follow The BEAT terbukti selamat kerana kandungannya diambil dan diubahsuai dari Modul 10 kg 10 minggu yang telah diguna pakai oleh pihak Kementerian Kesihatan dibawah program KOSPEN dan Promosi Kesihatan Malaysia. Modul 10kg 10 minggu adalah 'air tangan' Coach Sufian Sulaiman. 



Ketiga
Follow The BEAT menggabungkan muzik melalui senamrobik dengan Modul Kurus Follow The BEAT yang sesuai kepada semua peserta termasuk yang berisiko menghidapi penyakit NCD. 





Jom saya bantu 
sertai Follow The BEAT sekarang 
Klik FOTO DIBAWAH 
v
v






Jumaat, 26 Januari 2018

5 LANGKAH UTAMA TURUN BERAT BADAN


Kurus tidak bererti sihat tetapi Obes sudah tentu BERPENYAKIT. Dahulu obes dikategori sebagai RISIKO PENYAKIT namun sekarang ia ‘dinaik taraf’ sebagai sebuah PENYAKIT. Maka langkah-langkah untuk memberhentikan obesiti harus dimulakan. BAGAIMANA?

Terdapat 5 langkah penting yang perlu anda tahu


Langkah 1

Dapatkan ilmu tentang senaman dan pemakanan. Aspek yang harus dipelajari adalah berkaitan KESELAMATAN bersenam dan pemakanan (diet). 

Foto : Senaman tanpa ilmu akan mengundang kecederaan. lokasi paling kerap tercedera adalah ankle kerana disitu adalah tumpuan bebanan tubuh ketika melompat, berjalan dan sebagainya.  Credit photo : http://www.physiopro.co.za/acute-injuries-rice-meat/

Contohnya dapatkan panduan dari coach dengan bertanya adakah aktiviti ini selamat untuk golongan yang ada darah tinggi dan apakah alternatifnya?. Contoh lain, dapatkan panduan dari coach dengan menyoal cukupkah kalori dari makanan saya ni? 


Amalkan diet yang seimbang, sederhana dan pelbagai dengan pendekatan Suku Suku Separuh Pinggan Sihat KKM
Credit photo - http://www.steviamalaysia.com/pinggan-sihat-malaysia/

Keselamatan adalah prinsip utama untuk KURUS. Jangan lakukan sebarang aktiviti senaman atau diet yang menyebabkan anda sakit, gastrik (diet) dll. 



Langkah 2

Buang halangan-halangan mental, emosi, fizikal dan spiritual. Ertinya buat persediaan agar halangan-halangan seperti tak ada masa, tak sempat kerana sibuk, stres ditempat kerja,  stres kehidupan, stres tak dapat makan dan sebagainya.   

Untuk membuang halangan ini kena refer Langkah 1 iaitu ILMU. Contohnya apabila anda dalam situasi kerja  yang terlalu sibuk sehingga menyebabkan waktu senaman 'diceroboh', anda tak sempat. Apa nak buat? Ilmu mengenai UBAH SUAI FITT harus digunakan. 


Jom saya bantu anda 
dalam program Follow The BEAT.  
Klik FOTO DIBAWAH 
v
v



Langkah 3

Susun jadual agar sesuai dengan jadual seharian supaya tidak menimbulkan halangan-halangan diatas tadi (Mental, Emosi, Fizikal dan Spiritual). Perkara paling penting dimasukkan didalam jadual adalah peruntukkan 3 kali senaman seminggu dan tetapkan menu apa harus dimakan dalam seminggu. 


Jadualkan latihan dan menu mengikut hari.
Credit photo - http://www.warehouse-clerk.net/6-7-day-schedule-template/


Langkah 4

Gunakan latihan yang simple, fun tetapi berkesan seperti menggunakan elemen muzik, jarak yang dekat dan berulang, pelbagai kaedah, pelbagai lokasi dan sebagainya.

Foto - Senaman menggunakan muzik seperti aerobik
dan dalam kumpulan besar akan memberikan motivasi kepada golongan obes. Percayalah!



Langkah 5

Timbang berat 1 minggu sekali untuk memotivasikan diri dan memantau apakah betul latihan yang dilakukan berhasil. Jangan bimbang dengan angka timbang!. Dan jangan tersalah faham jika berat tidak berubah atau meningkat. Lazimnya jika senaman dan diet betul, berat akan meningkat disebabkan kepadatan otot bertambah. So jangan panik sebab matlamatnya nak turunkan lemak! bukan BERAT. 


Jangan risau nak timbang tau. Timbang untuk memastikan perjalanan anda tepat.
Foto credit - http://bodyfatanalyzer.reviews/philips-connected-body-analysis-weight-scale-review.htm



JOM LIKE 
FB GEMUK2KURUS
UNTUK INFO KURUS BERKESAN
KLIK FOTO NI
v
v







Rabu, 23 Ogos 2017

______________________________________________



HILLFit - FTB adalah program gabungan aktiviti rekreasi dengan kecergasan bagi menangani masalah obesiti.  Ianya adalah sebahagian daripada program Follow The BEAT atau program-program kecergasan yang lain bagi tujuan:


Membina keyakinan dan motivasi diri 
Menguji perubahan / pencapaian fizikal semasa
Menggalakkan peserta terus bersenam
Menambah pengetahuan teknik senaman kurus


Maka,
September 2017 ini, HillFit - FTB membawakan projek :



Aturcara 




Yuran Pendaftaran 


TARIKH AKHIR DAFTAR 07.09.2017 - bagi melicinkan pengurusan ]


Klik foto untuk daftar










Selasa, 22 Ogos 2017

CERGAS SOLAT

'Pintar Berakhlak'
___________________________

Cergas Solat adalah program pembangunan sahsiah anak-anak melalui konsep 
'Haia ala solah' bagi melatih anak-anak merancang (planing), menguji (testing), memperkukuh (empowering) agar benar-benar mendidirikan solat dan bukan melakukan solat dengan penuh kelalaian.   

Program Cergas Solat bermula dari sebuah naskah buku berjudul Cergas Fizikal Solat Sempurna terbitan JAKIM. Atas permintaan dan keperluan dakwah di Malaysia, dari sebuah buku, ianya diangkat menjadi dokumentari TV dan disiarkan di TV1 sebanyak 3 episod dengan judul Cergas Solat. 


 
Buku Cergas Fizikal Solat Sempurna Terbitan JAKIM




Dokumentari TV Cergas Solat TV1 

Program Cergas Solat secara umumnya mengandungi 2 elemen penting iaitu  Elemen Hukum Hakam dan Elemen Senaman yang disampaikan secara santai. 



     

Berikut adalah jadual penuh Program Cergas Solat 





Program Cergas Solat akan dipimpin oleh  penceramah dan jurulatih berpengalaman Nasri Nasir dan Mohd Sufian Sulaiman yang telah banyak menganjurkan program Cergas Solat di sektor kerajaan dan swasta termasuk Kementerian Belia dan Sukan, Lembaga Tabung Haji, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Kementerian Sumber Manusia, Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia, Masjid Putra Putrajaya, Perpustakaan Negara Malaysia, Jabatan Perdana Menteri dan banyak lagi. 






Justeru Ayuh! 
Daftar Sekarang. Dapatkan harga Early Bird



Klik foto untuk Daftar
            
      
       













Ahad, 5 Februari 2017

Senaman KURUS Simple, Cepat dan Berkesan

Ramai yang nak kurus, tetapi blurr...tak tahu nak mula dimana? apa harus dilakukan?Diruangan ini saya mengajar tatacaranya. InsyaAllah jika tak sibuk saya akan lengkapkan 10 modul mudah untuk diikuti....

Hari 1 latihan, kita tidak boleh buat semuanya kerana senaman kena bersifat ansur maju. So aktiviti dibawah ini telah disusun secara profesional dan selamat berdasarkan buku tulisan saya berjudul 30kg Dalam 80Hari . 



Ok mula-mula...lakukan warming-up dengan slow jog. Setelah tubuh selesa tingkatkan kelajuan joging sehingga 15 minit tanpa henti. Rehat dengan melakukan regangan pada betis dan paha (gestrocnimeus, solues, posterior tibialis, quadriceps, hamstring dan adductor groups). 

Teknik joging tanpa henti atau aerobic continuous adalah senjata utama kurus. Ia sama seperti anda melakukan aerobic class. namun tatacara yang lebih detail harus dirujuk didalam buku  30kg Dalam 80Hari . 

Setelah degupan jantung stabil, sambung aktiviti Push-up (foto 1)  sebanyak 12-15 ulangan secara isotonic (bergerak). Jika tidak mampu lakukan secara isometric (statik) mengikut kemampuan sahaja. 

Foto 1 : Mula - Push up 
Foto 2 : Tamat - Push up 
Setelah itu. terus lakukan dip (foto 2) sebanyak 12-15 ulangan secara isotonic (bergerak). Sekali lagi jiga jika tidak mampu lakukan secara isometric (statik) mengikut kemampuan sahaja. 

Foto 3: Mula - Dip 
Foto 4 : Tamat - Dip 
Setelah selesai keduanya, rehat seketika sekitar 1 hingga 2 minit. Setelah itu ulang rutin yang sama sebanyak 2-3 kali lagi. 

Persoalan timbul. Dimana regangan, mengapa terus jogging?. Untuk cepat kita boleh menggunakan slow jog sebagai regangan. Semasa slow jog, otot telah diregangankan secara dynamic stretching...so 2 in 1. tak payah nak buang masa. 

Esok kita bersiaran lagi...insyaAllah. Jangan lupa share dan like fb Gemuk2Kurus







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...