Ahad, 20 Julai 2014

ELAK LENGUH MEMANDURasa lenguh di leher, bahu  dan sebahagian belakang badan ketika memandu adalah disebabkan memandu dalam jangkamasa panjang. Justeru antara yang paling mujarab ialah berhenti sekejap dan lalukan SUJUD. Mengapa?

========================================================================
TAHUKAH ANDA LENGUH (STRESS KEPADA FIZIKAL) BOLEH BERLAKU DENGAN BEBERAPA KEADAAN :

(1) KERJA YANG LAMA , BEBANAN YANG RINGAN
(2) KERJA YANG SINGKAT, BEBANAN YANG TINGGI 
(3) KERJA YANG LAMA, BEBANAN YANG TINGGI
========================================================================

Sujud mengurangkan rasa lenguh dengan meregangkan dan menguncupkan otot di sekitar belakang, bahu leher dan juga lengan. Ia dilakukan dengan cara berikut:

1. Ketika tapak tangan baru mencecah sejadah dan dahi sedang bergerak ke sejadah, akan berlakukan pergerakan Retraction dan Adduction di tulang belikat yang memberi tekanan (menekan seperti uli) kepada otot Rhomboid Major dan Minor. Tapi kalau tidak jaga toma'ninah...tak rasalah khasiatnya..itu sebab toma'ninah tu rukun. Banyak khasiatnya!.


Otot Rhomboid Major ini lah yang selalu sakit ketika memandu...

2. Ketika semua anggota sujud telah landing di sejadah. Pengaruh graviti  dan usaha mengawal postur sujud menyebabkan sekali lagi berlakunya pergerakan Retraction dan Abduction namun melibatkan kuncupan Isometric dan Isotonic Concentric yang lebih drastik. Postur sujud ini memberi tekanan yang ringan - kuat di bahagian otot Rhomboid Major (belakang), Rhomboid Minor (belakang), Trapezius (leher), Levator Scapular (leher), Rotator cuff (Bahu). Namun sekali lagi..toma'ninah perlu dimainkan...lama sikitlah..yea!!!


Maka, berhenti dan lakukan solat. ITU LEBIH BAIK JIKA ANDA MENGETAHUI!

Like page fb : Urut-Urut
Nak Urut : Urut-Urut

#uruturut
#tipmemandu


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...