Sabtu, 15 Februari 2014

Fahami Lemak Kurangkan Lemak


Gambar Hiasan

Lemak diklasifikasi berdasarkan kepada ciri-ciri seperti ikatan lemak (chain length), tahap tepu dan bentuk. Berdasarkan ikatan lemak, lemak yang panjang (Long Chain Fatty Acid) lebih sukar untuk tubuh menghadam dan diangkut berbanding lemak yang pendek (SCFA dan MCFA). 

Berdasarkan tepu pula, ia klasifikasi sebagai Saturated (SFA), Monounsaturated (MUFA) dan Polyunsaturated (PUFA). Lemak tepu (SFA) lebih sukar dihadam dan diangkut. Manakala berdasarkan bentuk lemak diklasifikasi sebagai 'cis' dan 'tran'. Cis bererti kedudukan molekul hydrogen seiring manakala tran pula bertentangan. Lemak 'trans' terhasil dari manipulasi lemak ketika memproses makanan. Ia kelihatan lebih likat dan ikatannya lebih teguh seperti majerin yang tidak cair walaupun berada diluar peti sejuk.

Maka elaklah makanan yang diproses seperti...andapun tahu. 

rujukan : Sport Nutrition for Health and Performance. Second Edition.  
  

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...